Een goedkope brandverzekering staat ook wel bekend als opstalverzekering of woonverzekering. Deze verzekering beschermt de waarde van je huis en de inboedel tegen onder andere brand, storm, overstroming en sneeuwdruk. Het beschermt je ook wanneer andere mensen worden geschaad door iets in je huis en jij bent verantwoordelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval als een brand vanuit jouw huis overslaat naar een naastgelegen pand of als een dakpan van je huis in botsing komt met een passerende auto. Een brandverzekering afsluiten is niet wettelijk verplicht, maar is natuurlijk wel een goed idee. Op deze manier weet je dat je goed zit als er iets mocht gebeuren. Verder zijn er een aantal dingen die je kunt doen om brandschade te voorkomen.
Extra rookmelders zetten
Het feit dat 70% van de Nederlandse huishoudens een rookmelder in huis heeft, maar slechts 45% een werkende rookmelder, toont aan dat dit niet altijd soepel verloopt. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer verdiepingen een huis heeft, hoe minder waarschijnlijk het is om op elke verdieping minimaal één werkende rookmelder te hebben. Onjuiste montage, stofophoping of lege batterijen zijn allemaal veelvoorkomende oorzaken van niet-werkende rookmelders. Bijna de helft van alle branden wordt veroorzaakt door een defect of verkeerd gebruikt artikel, variërend van een kortsluiting in de magnetron tot een kapotte lamp in de vaatwasser. Dit kan soms voorkomen worden, maar niet altijd. Zorg er daarom voor dat je huis een rook- of brandmelder hebt, zodat je tijdig gewaarschuwd kunt worden.
Doe de apparaten uit voor je uit huis ga
Hoe vaak maak je je apparaten helemaal uit voor je uit huis ga? Door een apparaat op stand-by te laten blijven de componenten warm. Hitte en stof zijn een gevaarlijke mix, omdat ze brand kunnen veroorzaken. Maak er daarom een gewoonte van om alle huishoudelijke apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt of wanneer je uit huis moet. Sluit ze aan op een stekkerdoos met een aan/uit schakelaar, die ook wel een stand-by killer wordt genoemd. Ongemerkt energieverbruik ontstaat wanneer apparaten 24 uur per dag aan blijven staan. Je jaarlijkse energiekosten kunnen wel tot € 15,- lopen als de televisie continu in de slaapstand staat.
Apparaten niet te heet laten worden
Probeer te kijken als bepaalde apparaten, batterijen en opladers de warmte goed kunnen afvoeren. Probeer je telefoon niet onder je kussen te leggen. Kijk altijd als de achterkant van je smartphone of het oppervlak van je laptop niet te heet wordt. De apparaten kun je op een veilige plek aan de oplader hangen. Je moet eigenlijk alleen geen apparaten opladen als je aan het slapen bent. Haal de apparaten uit het stopcontact voordat je naar bed gaat. Al deze tips kunnen voorkomen dat apparaten overhit raken en ook in brand vliegen zonder dat je het weet. Dus, er zijn verschillende tips die je kunt volgen om schade door brand te voorkomen. Het is een goed idee om een brandverzekering af te sluiten in het geval er toch iets gebeurt. Op deze manier ben je altijd beschermt!