Vroeger waren de werkomstandigheden van werknemers niet geheel belangrijk. Ze woonde bij fabrieken, werkte hier en droegen geen mondkapjes of helmen. Zelfs kinderen werkte in fabrieken in slechte omstandigheden, waar zij op gevaarlijke plekken handelingen moesten verrichten. Deze werkomstandigheden zijn tegenwoordig niet meer te bedenken in Nederland. Maar dat betekent niet dat er geen werkomstandigheden zijn waar meer gevaar is dan bij andere banen. In dit artikel kijken we naar een aantal banen waar de werkomstandigheden gevaarlijk kunnen worden. Hiervoor zijn oplossingen die kunnen helpen bij wanneer het gevaar voorkomt.
Als advocaat werken
Als advocaat kun je in slechte werkomstandigheden belanden, vooral als strafrechtadvocaat. Dit komt voornamelijk doordat klanten agressie kunnen vertonen. Tijdens het werk als advocaat zal je nooit de garantie hebben dat je agressievrij werken kan. De emoties van klanten kunnen hoog oplopen, voornamelijk als ze een zaak verloren hebben en het er niet mee eens zijn. In deze gevallen kan er agressie ontstaan. Gelukkig voor advocaten is hier een oplossing voor bedacht. Zij hebben namelijk een agressie noodknop in hun kantoor geïnstalleerd gekregen. Deze agressie noodknop is een subtiele knop waarbij de klant niet doorheeft dat deze ingedrukt is en de beveiliging al onderweg is. Vaak zit deze knop dus op de grond geïnstalleerd, zodat de advocaat subtiel de knop met zijn voet kan indrukken.
Als zorgverlener werken
Ook als zorgverlener zal een agressie noodknop een handig middel zijn tijdens het werk. De werkomstandigheden van een zorgverlener zijn vaak mentaal en fysiek zwaar. In sommige situaties kan het zelfs levensgevaarlijk zijn. Dit komt doordat het werk in de zorg en voornamelijk het huisbezoek altijd een risico met zich meebrengt. Degene die de zorg moet ontvangen kan het hier bijvoorbeeld niet mee eens zijn en verward zijn. Deze verwarring slaat vaak om in agressie, waardoor de zorgverlener in een gevaarlijke situatie belandt. Om dit te voorkomen hebben niet alleen de verzorgde noodknoppen, maar ook de zorgverlener! Deze noodknop heeft vaak een luister functie, zodat een centralist kan meeluisteren naar de situatie. De centralist is een deskundige en zal altijd een overwogen keuze maken als het gaat om de veiligheid van de verzorgde en de zorgverlener.
Als werknemer in de bouw werken
Als werknemer in de bouw heb je ook regelmatig te maken met gevaarlijke situaties. Om de werkomstandigheden zo min mogelijk invloed te laten hebben op de werknemer zijn er al veel maatregelen getroffen. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een helm bij een bouwval, of het dragen van een masker bij het werken met asbest. Ook is er nagedacht over wat voor soort schoenen mensen in de bouw dragen. Deze waren vroeger voorzien van een stalen neus, zodat mocht er iets vallen de werknemer zijn tenen niet breekt. Tegenwoordig zijn deze neusen gemaakt van kevlar. Sommige mensen in de bouw moeten voor hun werk ook een reflecterend hesje dragen. Zo zijn ze makkelijk zichtbaar. Maar ook mensen in de bouw hebben baat bij een noodknop. Dit komt omdat mensen in de bouw vaak alleen werken en bij ongevallen snel iemand moeten inschakelen. Een noodknop is daarvoor de ideale oplossing!