Ben je gepassioneerd over jouw product of dienst en wil je na jaren van voorbereiden je eigen onderneming starten? Dat is een spannende en gewaagde stap. Om niet net als bijna 50% van alle startende ondernemers binnen vijf jaar weer failliet te gaan, is een goede voorbereiding en een gedegen onderzoek van belang. 

Ondernemingsplan 

Elke startende ondernemer wordt aangeraden om voordat ze daadwerkelijk van start gaan een ondernemingsplan te schrijven. In dit ondernemingsplan schrijf je over wie jij bent als ondernemer, hoe jij je bedrijf voor je ziet, je marketingplan en financieel plan. Zo’n ondernemingsplan schrijf je voor jezelf om helder op papier te hebben hoe jij je onderneming voor je ziet, wat je verwacht te gaan verdienen, wie je doelgroep is en hoe je eventuele opstartkosten wilt gaan financieren. Ook schrijf je dit voor externe financiers om ze te laten zien dat je een duidelijk, weloverwogen plan hebt en niet zomaar wat doet. 

Marketingplan 

Een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan is het marketingplan. Hierin beschrijf je hoe jij je product gaat vermarkten. Daarbij breng je jouw doelgroep en concurrenten in kaart. Om zeker te weten dat er voldoende animo voor jouw product is, wordt aangeraden om een online marktonderzoek uit te voeren. Met een online marktonderzoek benader je een grote groep consumenten en onderzoek je of zij een potentiële klant voor jouw bedrijf kunnen worden. Weet je ongeveer wie je doelgroep is en wil je weten of jouw doelgroep behoefte heeft in jouw product? Door een doelgroep onderzoek uit te voeren weet je precies wat de behoeften zijn van jouw potentiële klanten. Door dit onderzoek uit te voeren onder een grote groep respondenten, heb je valide resultaten waaruit je belangrijke conclusies kunt trekken. Mocht het nodig zijn kan je na aanleiding van dit onderzoek je product of dienst hierop aanpassen. 

Financieel plan 

Een ander belangrijk onderdeel van een ondernemingsplan is het financiële plan. In het financiële plan vermeld je de te verwachten opstartkosten, hoe je dit wilt gaan financieren en wat je verwacht om te zetten. Uit je financieel plan moet duidelijk helder worden of jouw onderneming levensvatbaar is of niet. 

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.