In de meest basale vorm bestaan ​​chemische ankers uit de combinatie van twee halfvloeibare componenten. Beide stoffen hebben een chemische reactie wanneer ze samen worden gebruikt. De transformatie van de componenten vindt plaats na de combinatie van beide. Het gevolg van deze reactie is dat de halfvloeibare componenten veranderen in een vast eindproduct. Het eindproduct heeft een hardheidsgraad die vergelijkbaar is met de hardheid van beton. De snelheid waarmee dit gebeurt, wordt zowel beïnvloed door het type chemische anker dat wordt gebruikt als door de temperatuur van de ondergrond. Om meer inzicht te krijgen in chemische ankers, kun je de volgende uitleg lezen over enkele redenen waarom ze nodig zijn.

Het maakt sterke verbindingen in veel toepassingen

De mix van chemische ankers wordt ingebracht met een stalen anker (zoals een met een draadeind) terwijl het nog in de vorm van een zachte semi-vloeibare stof is. Op deze manier ontstaat er een zeer sterke verbinding als de chemische reactie is afgelopen en het product is uitgehard. Chemische ankers kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt bij het installeren van hekken, balustrades, zonwering, bewegwijzering en antennes. Het kan ook worden gebruikt bij het installeren van voetplaten, rekken, voorruiten, daken, hout op beton en staal op betonconstructies, evenals balkons. Een chemisch anker is bij uitstek geschikt voor het aanbrengen van extra wapening om het draagvermogen van beton te vergroten. Over het algemeen zijn chemische ankers geschikt voor veel basismaterialen. Je kunt het dus gewoon gebruiken met metalen en zelfs hout. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het niet kan blijven zitten op de materialen waarop je het wilt gebruiken.

Het is gemakkelijk te gebruiken

Om gebruik te maken van chemische ankers is het eenvoudigweg mengen van de twee halfvloeibare componenten voldoende. Daarna zullen de componenten een chemische reactie met elkaar aangaan nadat ze met elkaar in contact zijn gekomen. Om ze te combineren, worden de twee componenten eerst van elkaar geïsoleerd in een capsule van glas of folie. Bij het “ronddraaien” worden een uiteinde met schroefdraad en een puntig uiteinde met schroefdop gecombineerd, waardoor de capsule breekt. Het eindresultaat hiervan is dat de twee componenten worden gecombineerd. Dan is de chemische reactie voltooid en is het product daarom rond het draadeinde gestold. Deze procedure levert een verbinding op die uitzonderlijk stevig is.

Het is flexibel

Bij het proces dat bekend staat als chemisch verankeren, wordt eerst een hars in het gat geïnjecteerd voordat het tapeind erin wordt geplaatst. Hierdoor zal de chemische stof op natuurlijke wijze eventuele gebreken opvullen. Hierdoor wordt het gat luchtdicht, waterdicht en heeft het volledige hechting. Omdat de inbeddingsdiepte van chemische ankers bijna onbeperkt is, kun je staven van vrijwel elke lengte in het gat steken om het draagvermogen te vergroten. Je kunt het draagvermogen van het gat verder vergroten door te kiezen voor een staaf met een grotere diameter in combinatie met een dikkere staaf. Met mechanische ankers is dit niet te realiseren, omdat dergelijke ankers qua afmeting en lengte al vooraf zijn bepaald. Dit is de reden waarom de meeste mensen chemische ankers beschouwen als de beste bevestigingsmaterialen.

 

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.