Tegenwoordig wordt de keuze voor een vervolgopleiding steeds moeilijker. Dit komt mede doordat het aanbod enorm groot is en de meeste jongeren nog niet weten wat ze nou willen worden. Natuurlijk moet je de opleiding leuk vinden maar is het ook belangrijk om naar de baankansen te kijken wanneer je een bepaalde opleiding kiest. De baankansen van een ict opleiding liggen bijvoorbeeld een stuk hoger dan de baankansen bij van een toneelopleiding. Een goede tip is daarom ook om met beide rekening te houden. Want hoe leuk een opleiding ook is, als je er geen werk in kan vinden moet je later toch weer iets anders gaan doen.

Verschillende opleidingen 

Zoals hierboven beschreven zijn er tegenwoordig zoveel verschillende opleidingen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een voorbeeld hiervan is een architectuur opleiding. Wanneer je in de richting van de architectuur wil gaan studeren zijn er in Nederland al meer dan 20 mogelijkheden. Deze opleidingen zijn in de basis allemaal hetzelfde maar verschillen in detail best veel met elkaar. Zo kan het bij de ene opleiding voorkomen dat je veel met computers werkt en bij de andere opleiding veel met de hand tekent. Zoals je zult begrijpen is de juiste keuze hierin maken echt moeilijk. Het kan helpen om verschillende open dagen te bezoeken van diverse opleidingen. Zo kan je bekijken wat een opleiding inhoudt en hoe de sfeer op de school is. Daarnaast kan je je tegenwoordig ook aanmelden voor proefstudeerdag. Zo proef je meteen hoe de lessen zullen zijn en of dit de juiste opleiding voor jou is.

Keuzes maken

Mocht je er voor jezelf uit zijn dan is het tijd om de keuze te maken. Overleg deze keuze altijd eerst met je ouders of voogd. Deze personen kunnen je vaak verder op weg helpen en hebben vaak het beste met je voor. Daarnaast kan je ook de decaan van je huidige school of opleiding raadplegen. Deze weet vaak waar jouw interesses liggen en kan daarbij een adviserende rol spelen in wat wel en niet bij je past. Verder is het handig om je voor meerdere opleidingen in te schrijven. Op sommige opleidingen werken ze met een lotingssysteem. Wanneer je uitgeloot bent mag je dus niet deelnemen aan de desbetreffende opleiding. Dit is heel erg balen, zorg dus altijd dat je een back-up plan hebt en schrijf je in voor meerdere opleidingen. De inschrijvingen zijn immers gratis voordat je echt aan de opleiding gaat beginnen.

Zaken die je moet regelen voordat je begint 

Mocht je zijn aangenomen op de door jou gekozen opleiding, dan zijn er nog een aantal zaken die je moet regelen voordat je aan de opleiding begint. Het belangrijkste is dat je op tijd je boeken regelt, een goede start is namelijk het halve werk. Daarnaast is het ook belangrijk om je studiefinanciering in orde te krijgen en je studentenreisproduct aanzet. Met je studentenreisproduct kan doordeweeks gratis met het openbaar vervoer. Handig voor als je veel moet reizen en het scheelt natuurlijk een hoop aan kosten. Dit geld kan je weer besparen en er leukere dingen van doen!

 

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.