PCR-testen zijn een van de krachtigste technieken die in de moleculaire biologie worden gebruikt. PCR, of polymerase-kettingreactie, stelt wetenschappers in staat een specifieke DNA-sequentie te amplificeren zodat deze gemakkelijk kan worden opgespoord. Veel mensen kennen deze testen alleen maar in context van de corona pandemie, maar PCR-tests worden al vele jaren gebruikt om ziekten, zoals HIV en kanker, op te sporen en te diagnosticeren. In deze blogbijdrage zullen we enkele mythes over PCR-testen ontkrachten en uitleggen hoe deze krachtige techniek werkt.
Wat is PCR?
PCR is een techniek die wetenschappers in staat stelt een specifieke DNA-sequentie te amplificeren. PCR werkt met behulp van een DNA-polymerase-enzym om de DNA-doel sequentie te repliceren. Het geamplificeerde DNA kan vervolgens worden opgespoord en gekwantificeerd met verschillende methoden, zoals gelelektroforese of real-time PCR.
Hoe werkt een PCR-test?
PCR wordt meestal in drie stappen uitgevoerd;
Denaturatie: Het doel-DNA wordt verwarmd tot 95 graden Celsius, waardoor de waterstofbruggen tussen de nucleotiden worden verbroken en de twee DNA-strengen van elkaar worden gescheiden
Uitgloeien: De primers worden aan het reactiemengsel toegevoegd en binden zich aan hun complementaire sequenties op de gescheiden DNA-strengen
Extensie: Het polymerase-enzym bindt zich aan de primers en breidt ze uit, waarbij nieuwe DNA-strengen worden gesynthetiseerd die complementair zijn aan de sjabloon streng
PCR kan worden uitgevoerd in één enkel buisje (bekend als PCR met één buisje) of in meerdere buisjes (bekend als PCR met meerdere buisjes). PCR met meerdere buisjes wordt meestal gebruikt voor grootschalige amplificaties.
Waarom zijn PCR tests zo krachtig?
PCR is een uiterst gevoelige techniek. Dit betekent dat kleine hoeveelheden DNA kunnen worden geamplificeerd om grote hoeveelheden DNA te produceren. PCR kan ook worden gebruikt om zeer specifieke DNA-sequenties te amplificeren. Dit maakt het mogelijk om zelfs zeldzame mutaties op te sporen.
Wat zijn enkele mythes over PCR-testen?
PCR-tests kunnen elk virus of bacterie opsporen; dit is niet waar. PCR-tests zijn ontworpen om specifieke virussen of bacteriën op te sporen. PCR-tests voor het Ebola-virus werken bijvoorbeeld niet voor het opsporen van COVID.
Een PCR-test kan bepalen of een persoon in het verleden met een virus is besmet; dit is niet waar. Een PCR-test kan alleen aangeven of iemand op dit moment besmet is met een virus. Het kan u niet vertellen of u in het verleden besmet bent geweest
Waarom zou ik kiezen voor een PCR-test?
Een PCR-test biedt meer zekerheid dan een antigeentest omdat hij DNA-sequenties amplificeert in plaats van eiwitten. Dit betekent dat het minder kans op vals-positieve resultaten. PCR-tests zijn ook gevoeliger dan antigeentests, zodat ze infecties in een vroeger stadium kunnen opsporen.
Dank je voor het lezen! We hopen dat deze blog nuttig is geweest bij het uitleggen van de PCR test en de voordelen ervan. Blijf veilig en gezond!